Presentatietrainingen - Presentatiecoaching - Bernaards Training & Advies
Jezelf kleiner maken dan je bent dient de wereld niet - Nelson Mandela -
  • Home
  • Presentatietrainingen
    • Training presenteren als een TED speaker
    • Training ontspannen presenteren
    • Training overtuigend presenteren
  • Presentatiecoaching
  • Workshop Presenteren
  • Opdrachtgevers
  • Ervaringen
  • Over
  • Blog

Training Presenteren - Angst voor presenteren, zo werkt het

18/12/2013

0 Reacties

 
Je loopt naar voren en voelt je hartslag bonzen in je keel alsof je leven ervan afhangt. Je handen trillen en god wat is het ineens warm.

Het is woensdagmiddag 15:00 uur. Dit is het moment waar je de afgelopen weken regelmatig van wakker gelegen hebt. Je krijgt één kans om de directie te overtuigen van jouw geniale ideeën. Verschillende gedachten schieten door je hoofd: als ik maar niks vergeet, hopelijk sla ik niet dicht. Ze zien vast hoe gespannen ik ben, als ze dit zien zullen ze me niet capabel vinden en dan word ik ontslagen. Oké, dit helpt niet, ik moet nu ontspannen, ik moet die spanning onderdrukken. Maar dat lukt ook niet.

Herken jij jezelf hier voor een deel of misschien wel helemaal in? Zou je met meer ontspanning en overtuiging willen presenteren? Het volgen van een training presenteren heeft dan nut.
Foto
De angst voor presenteren is een sociale angst. Je bent namelijk bang dat anderen je negatief evalueren. Voor een kudde schapen presenteren is waarschijnlijk geen enkel probleem. Sociale angst klinkt misschien zwaar maar dat valt wel mee. Bijna iedereen voelt namelijk een verhoogde angst bij het geven van een presentatie.

Deze angst wordt in stand gehouden door 4 processen:
  1. De angst wordt uitgelokt doordat je de kans op en de ernst van een negatieve beoordeling overschat. Bovendien ben je veel te streng voor jezelf. Je onderschat je eigen prestaties.
  2. Deze gedachten zorgen voor een verhoogde zelfgerichte aandacht. Je gaat dan naar binnen met je gedachten en staat minder open voor de realiteit. Dit zorgt ervoor dat je angstgevoelens sterker worden en het versterkt negatieve gedachten.
  3. Als gevolg hiervan ga je presentaties vermijden of je gaat ze extreem goed voorbereiden. 
  4. Dit gedrag verstoort je natuurlijke talent om een succesvolle presentatie te geven. Hierdoor gaan anderen je werkelijk minder goed beoordelen en geven jou negatieve reacties terug. Je krijgt als het ware waar je bang voor bent. Dit versterkt je negatieve gedachten en zorgt ervoor dat je presenteren nog meer gaat vermijden of nog beter gaat voorbereiden.

In een training presenteren doorbreek je deze negatieve spiraal. Je krijgt een reëel beeld van je eigen prestaties, je leert welke talenten je in kunt zetten, je doorbreekt de natuurlijke angstcurve en leert wat een gezonde manier van voorbereiden is. Alleen weten dat het zo werkt is niet voldoende. Je moet het ook doen. Je moet het zelf ervaren. Op die manier krijgen jouw geniale ideeën de kans die ze verdienen. 
0 Reacties

De afronding van een presentatie

28/11/2013

0 Reacties

 
Denk eens terug aan jouw laatste presentatie. Weet je nog hoe het laatste stuk eruit zag? Hoe heb jij deze presentatie afgesloten?

Iedereen kent wel van die presentaties die eindigen met:  “Dat was het, zijn er nog vragen?” of “Dit is het eind van mijn presentatie, bedankt voor jullie aandacht”.

Ondanks dat er feitelijk niets mis is met zo'n afronding, is het een gemiste kans. Het slot van een presentatie kan namelijk hét verschil maken tussen een gemiddelde en een geweldige presentatie.

In de schitterende documentaire ‘Onbelangrijk Belangrijk’ zegt Herman van Veen hierover:  

 “Ik verdom het in de laatste seconden te verliezen. Beginnen is oké, de rust is oké, maar de wedstrijd win je pas in de allerlaatste seconden. De mensen gaan naar huis met het laatste beeld, met het laatste woord, dat is waar het echt om gaat”.

Ik wil je graag uitdagen om tijdens je volgende presentatie, net als Herman van Veen, de wedstrijd in de laatste seconden te beslissen. Maar hoe doe je dit?

Er zijn heel veel verschillende manieren om dit te doen. De keuze die jij maakt is afhankelijk van je eigen manier van presenteren, het publiek en het doel dat je wilt bereiken. Kies er voor om af te ronden met een beeld, een kernboodschap of een gevoel dat hierbij past. Dit is waar je publiek de zaal mee uitloopt. Dit is wat ze bijblijft. 

In zijn TED talk geeft Benjamin Zander een goed voorbeeld van hoe je dit doet.    

0 Reacties

Weet jij wat je presentatie talenten zijn?

28/10/2013

0 Reacties

 
Vind jij presenteren lastig en ga je het soms uit de weg? Dan heb ik goed nieuws voor je. Vrijwel iedereen kan namelijk leren presenteren. Essentieel daarbij is dat je ontdekt wat jouw unieke presentatie talenten zijn en dat je leert deze bewust in te zetten. In al mijn presentatietrainingen is dit een belangrijk onderdeel.

Maar hoe weet je welke unieke talenten jij in kunt zetten? Vraag het aan je publiek. Vraag ze om op een post-it te zetten wat ze goed vonden en wat beter kan.
Foto
Wellicht heb je dit wel eens gedaan en ging je aandacht vooral uit naar de verbeterpunten. We denken dan: “Leuk hoor die positieve punten, maar zeg nu maar wat ik fout deed. Dan weet ik waar ik aan moet werken".

Herkenbaar?

Dan raad ik je aan om de volgende keer toch wat meer aandacht te besteden aan de positieve feedback. De punten die elke keer weer terugkomen zijn namelijk jouw unieke presentatie talenten. Door deze bewust in te zetten worden je volgende presentaties spectaculair beter.

Wil je in een veilige omgeving oefenen en feedback krijgen zodat jij ook gebruik leert te maken van je unieke presentatie talenten? Volg dan een van mijn presentatietrainingen of een presentatie Try-out.    

0 Reacties

Ontspannen presenteren

11/10/2013

0 Reacties

 
Foto
Een van mijn cursisten in de training ontspannen presenteren zei: “De spanning voor en tijdens een presentatie belemmert mij in mijn carrière. Elke keer als ik een presentatie moet geven, probeer ik er onderuit te komen. Als dit lukt, voel ik me op korte termijn goed. Maar daarna voel ik me een slappeling. Dat wil ik niet meer. Ik wil af van die vervelende spanning. Ik ga het gevecht aan!”.

Herken jij dit? Ben jij ook zo hard aan het vechten tegen de spanning?

Waarschijnlijk is dit gevecht heel erg vermoeiend. Je kunt dit vergelijken met een strandbal die je de hele tijd onder water probeert te houden. Het kost heel veel energie en uiteindelijk springt hij toch weer ergens naar boven. Dus stop met het vechten tegen wat je niet wilt en ga oefenen met wat je wel wilt. Hoe ziet dat eruit? Ga stap voor stap oefenen met het geven van een wervelende presentatie waarbij je gebruik maakt van je talenten en steeds meer plezier ervaart.

In de training ontspannen presenteren gaan we op een praktische manier aan de slag met wat jij wel wilt. Je zult ervaren dat presenteren steeds leuker wordt.

0 Reacties

Omgaan met spanning bij presenteren 

30/9/2013

2 Reacties

 
Foto
De spanning voor en tijdens een presentatie kan heel vervelend zijn. Trillende handen en benen, een bonzend hart en een vuurrood hoofd. Dit zorgt ervoor dat je niet helder kunt denken. Er komt een soort grijze waas over je heen terwijl je weet dat dit niet nodig is. 

Herken jij dit of iets vergelijkbaars? Dan is het goed om te weten dat je niet de enige bent. Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van spanning bij het geven van een presentatie. Sterker nog, het is goed dat je deze spanning voelt. Het toont namelijk aan dat je lichaam goed werkt. Je kunt het zien als een alarmfunctie die ons lichaam bij gevaar helpt om te vechten of vluchten. Maar wanneer de spanning je belemmert, kun je dit vergelijken met een alarmfunctie die te gevoelig is afgesteld.

Om je alarmfunctie weer goed af te stellen, kan je het best stap voor stap te werk gaan. Begin met presenteren in een veilige omgeving en vraag feedback. Stel jezelf daarbij moeilijke maar vooral haalbare doelen.

Maak gebruik van video tijdens het oefenen. Jezelf opnemen op video voelt in het begin misschien confronterend maar het is een zeer effectieve manier om je alarmfunctie goed af te stellen.

Wil je hier hulp bij? Dan ben je van harte welkom bij de training ontspannen presenteren. Geef je de voorkeur aan één op één? Kijk dan eens wat presentatiecoaching voor jou kan betekenen.


2 Reacties

Overtuigend Presenteren

13/2/2013

0 Reacties

 
Wil je met meer overtuiging presenteren? Oefen dan eens met krachtposes. Je lichaamshouding bepaald niet alleen hoe anderen je beoordelen. Het werkt ook andersom. Je wordt overtuigender omdat het de testosteron- en cortisolniveaus (stresshormoon) in onze hersenen beïnvloed. Door voor een presentatie 2 minuten lang krachtposes aan te nemen, vergroot je de kans op een overtuigende presentatie. Dit zegt sociaal psycholoog Amy Cuddy in haar TED talk, je lichaamstaal vormt wie je bent.

Krachtposes
Wat zijn krachtposes? Het gaat er vooral om dat jij, je krachtig voelt in deze houding. Iedereen kan dus een andere voorkeur hebben. Mogelijke krachtposes zijn: armen in de lucht, goed rechtop staan of zitten, borst vooruit en handen in de zij.

Lichaamstaal krachtpose
Raar
Ja, dit voelt in het begin nogal raar. Wat moeten je collega's wel niet denken als jij staat te springen met je armen in de lucht? Natuurlijk is de ene krachtpose opvallender dan de andere. De niet opvallende kun je gewoon doen waar iedereen bij is, de andere kun je bijvoorbeeld doen in een ruimte waar je alleen bent.

Oefenen
Ga er vooral eens mee oefenen. Start met dagelijkse spannende dingen zoals een belangrijk telefoongesprek. Neem 2 minuten krachtposes aan en ga daarna pas bellen. Ik wil je graag uitnodigen om je ervaringen hieronder te delen. Hierdoor kunnen we van elkaar leren. Merk je verschil? Wat werkt voor jou wel en wat niet?

0 Reacties

7 Tips voor ontspannen Presenteren

12/12/2012

0 Reacties

 
Het geven van een presentatie (spreken in het openbaar) staat in de top 5 van grootste angsten van mensen. Als we op het podium gaan staan, nemen we namelijk een risico. Maar wat als we onze geniale ideeën of inzichten niet presenteren aan anderen? Dan krijgen we spijt en doen we onszelf en anderen te kort. De keuze is aan jou. Life begins at the end of your comfortzone aldus Neal Donald Walsch.

7 tips die je kunnen helpen om ontspannen te presenteren:

1.    Spanning hoort erbij
Zonder spanning (angst) zou het slecht met je aflopen. Het waarschuwt je namelijk voor gevaar. Daarom is het normaal dat je nerveus bent voor een presentatie. Je lichaam blijkt goed te werken. Het doel om geen spanning te voelen bij het geven van een presentatie is dan ook onrealistisch. Ik kan je gerust stellen, zelfs de beste sprekers en artiesten voelen spanning.

2.    Geef spanning aandacht
Angst voor de spanning is erger dan de spanning zelf. Probeer je spanning niet te negeren, maar ga er juist met je aandacht heen. Waar in je lichaam voel je het? Probeer het een tijdje te volgen. Hierdoor ervaar je wat het werkelijk is zonder het in je hoofd tot een 'monster' te maken. 

3.    Zorg voor een goede voorbereiding
Dit geeft zelfvertrouwen. Een belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding is oefenen. Doe dit voor vrienden of neem deel aan de presentatie Try-out. Positieve ervaringen zorgen voor zelfvertrouwen en presentatie succes.

4.    Begin pas met praten als je rustig staat
Haal rustig adem, kijk je publiek aan en begin dan pas met praten. De aandacht van je publiek gaat namelijk naar waar jouw aandacht is. Als dit bij spanning is, voelt je publiek spanning. Is het bij rust en vertrouwen dan voelen ze rust en vertrouwen.

5.    Zit minder in je hoofd
Probeer wat minder in je hoofd te zitten door je lichaam te voelen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door voor je presentatie een paar keer te springen.

6.     Maak vooraf contact met je publiek
Door alvast wat mensen te spreken maak je verbinding.

7.     Heb een goede intentie
Als je intentie is om je publiek te helpen, kan je het eigenlijk niet fout doen.

Wil je meer van deze tips? Kijk dan regelmatig op mijn blog over presenteren. Ook vind je op mijn website meer informatie over de Presentatietrainingen en de Presentatie Try-out.

Bonus tip:
Als je wilt ervaren hoe het voelt om een staandeovatie te krijgen. Kijk dan op de staandeovatie website voor de eerst komende mogelijkheid om dit zelf te beleven. Dit is een aanrader! 

0 Reacties

Zorg ervoor dat je presentatie binnenkomt in het juiste deel van de hersenen

5/12/2012

0 Reacties

 
Iedereen kent ze wel, goed bedoelde maar oersaaie presentaties met sheets vol cijfers en feiten. Rationele data die aan moet tonen dat we nu toch echt moeten veranderen. De cijfers liegen immers niet. En toch wordt de presentatie zo snel mogelijk vergeten en verandert er niets.

Dit komt omdat deze cijfers en feiten binnenkomen in het deel van de hersenen die corresponderen met onze rationele gedachten. Dit deel gebruiken we om beslissingen achteraf te rationaliseren. We praten een beslissing daarmee als het ware recht. Alsof we ons moeten verantwoorden. Zeker zakelijk gezien, kan je natuurlijk niet zeggen dat een beslissing op gevoel genomen is.

Maar waar worden de beslissingen dan wel genomen? Dit is in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor onze gevoelens zoals het vertrouwen. Dit deel is verantwoordelijk voor al onze beslissingen en heeft geen ruimte voor taal.
Dat is waarom we soms zeggen: "ik weet niet waarom ik ben gegaan, maar het voelde gewoon goed".

Dit is een van de dingen die Simon Sinek op een mooie manier vertelt in zijn TED Talk.
Als we communiceren vanuit de 'why', praten we direct tegen dat deel van de hersenen dat gedrag controleert. Het is dus belangrijk om je voor een presentatie het volgende af te vragen: Wat is je doel? Wat is je geloof? Waarom bestaat onze organisatie? Wat moet de wereld missen als wij nu niet écht veranderen? Door dit in je presentatie te verwerken, neem je het publiek mee in het grotere doel.

Een belangrijke voorwaarde is dat het ook echt klopt. Wees altijd eerlijk over jouw 'why' of die van het bedrijf.

Heb je behoefte aan hulp bij het opnemen van jouw 'why' in je presentatie neem dan gerust contact met mij op. Je kunt je presentatie ook een keer testen op een van de presentatie Try-out of deelnemen aan de training presenteren.

0 Reacties
Voorwaarts>>

    Camiel Bernaards

    Bevlogen presentatie trainer. Helpt professionals met meer vertrouwen en overtuiging presenteren.

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.