Presentatietrainingen - Presentatiecoaching - Bernaards Training & Advies
Jezelf kleiner maken dan je bent dient de wereld niet - Nelson Mandela -
  • Home
  • Presentatietrainingen
    • Training presenteren als een TED speaker
    • Training ontspannen presenteren
    • Training overtuigend presenteren
  • Presentatiecoaching
  • Workshop Presenteren
  • Opdrachtgevers
  • Ervaringen
  • Over
  • Blog

Één essentiële presentatie tip

9/12/2014

0 Comments

 
Bij het geven van een presentatie is het essentieel dat het publiek naar jou wil luisteren. Als ze niet openstaan voor jouw verhaal dan gaat het heel erg lastig worden. Je kunt verder alles goed doen, maar zult het vooraf bepaalde doel hoogst waarschijnlijk niet bereiken. Een belangrijke reden waarom mensen wel naar jou willen luisteren is dat ze voelen dat de intentie goed is. Je presenteert om te helpen en niet om jezelf op de borst te kloppen.
Foto
Ego vs kwetsbaarheid

Daarvoor hoef je echt niet alles te weten. Je mag zenuwachtig zijn. Je mag fouten maken. Mensen willen geen ego of arrogantie op het podium. Dat roept juist weerstand op. Ze willen iemand die laat zien dat hij een risico neemt. Iemand die gewoon zichzelf is, met zijn goede en minder goede eigenschappen. Dit is spannend en kan een gevoel van kwetsbaarheid oproepen. Omdat veel mensen deze twijfel zullen herkennen, zorgt dit juist voor meer verbinding met je publiek.     

Onder kwetsbaarheid schuilt vertrouwen

In presentatietrainingen en presentatiecoaching geven mensen wel eens aan dat ze van dat vervelende gevoel van kwetsbaarheid af willen. Ze zijn er heel erg hard tegen aan het vechten. Ze zien het als een zwakte en denken dat het niet helpt bij het geven van een goede presentatie. Daarom proberen ze overdreven zeker over te komen. Los van het feit dat dit niet bij hun past, gaan ze ook voorbij aan hun natuurlijke kracht om kwetsbaarheid te tonen. Het is namelijk ontzettend krachtig om kwetsbaarheid te accepteren en je er niet langer voor te schamen.

Onder onkwetsbaarheid schuilt angst en onder kwetsbaarheid schuilt vertrouwen.


In de praktijk

Probeer anders te kijken naar het tonen van kwetsbaarheid en het maken van fouten. Je doel is dan eerder om het gevoel van kwetsbaarheid te accepteren in plaats van ervan af te willen. Je zult ervaren dat elke stap in deze richting gaat helpen om met meer ontspanning en plezier te presenteren. Je kunt je masker afdoen en het publiek laten genieten van de persoon die jij bent.  


0 Comments

Zo blijft jouw presentatie plakken

31/10/2014

0 Comments

 
Foto
Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw presentatie bij je publiek blijft plakken? Waarom kan je die ene presentatie jaren later nog steeds herinneren en ben je de andere al vergeten op het moment dat je de zaal uitloopt? Dit is waar de gebroeders Heath onderzoek naar hebben gedaan. In hun boek ‘De plakfactor – made to stick’ delen ze hun bevindingen.

6 gemeenschappelijke principes
Uit hun onderzoek bleek dat ‘hét recept’ voor beklijvende presentaties niet bestaat. Maar wel kwamen ze erachter dat er 6 gemeenschappelijke principes zijn die de kans van slagen aanzienlijk vergroten. Dit is natuurlijk reuze interessant voor iedereen die zijn ideeën succesvol wil presenteren. Daarom deel ik ze graag met je:

1. Eenvoudig
De meeste sprekers zijn expert in het onderwerp van hun presentatie. Uit angst om niet volledig te zijn, willen ze het liefst zo compleet mogelijk zijn. Dit heeft vaak tot gevolg dat het publiek te veel informatie krijgt, waardoor ze uiteindelijk vrijwel niets onthouden.

Bedenk vooraf wat het doel van je presentatie is. Kies vervolgens alleen die informatie die nodig is om dit doel te bereiken. Daarbij geldt ‘less is more’. Omdat je er zelf tot over je oren in zit, helpt het om vooraf de hulp van iemand uit het publiek in te schakelen. Oefen de presentatie voor deze persoon en vraag om feedback.   

2. Onverwacht
Door het verwachtingspatroon van het publiek te doorbreken, blijft je boodschap beter plakken. Omdat het verwachtingspatroon bij het ene publiek anders is dan bij het andere kan dit per keer verschillend zijn. Kijk dus vooral wat voor jouw publiek onverwacht is. Als ze gewent zijn aan Power Point presentaties, dan kan het onverwacht zijn om het een keer zonder Power Point te doen.

Een van de deelnemers aan mijn presentatie training sprong laatst op een tafel om aan te geven hoe hoog de stapel papier was die ze voorheen per maand weggooide. Door bewuster na te denken over wat ze wel en niet printen moest hij van de tafel afspringen en zelfs bukken om de huidige hoogte van deze stapel aan te geven.

3. Concreet  
Abstracte formuleringen kunnen voor de ene persoon iets anders betekenen dan voor de ander. De woorden strategie, missie, visie kunnen bijvoorbeeld bij de een iets heel anders oproepen dan bij de ander. Formuleer daarom zo concreet mogelijk, zodat iedereen in het publiek er dezelfde betekenis aan geeft. Dat is waarom de ‘why, how en what’ van Simon Sinek veel beter blijft hangen dan de missie en visie. Het helpt ook om in concrete beelden te praten. De beschrijving ‘een beer van een vent met grote ogen en bruine krullen’ roept een concreter beeld op terwijl de beschrijving ‘een persoon’ veel meer aan de interpretatie van de luisteraar overlaat.

4. Geloofwaardig
Vertel waarom jij de aangewezen persoon bent om deze presentatie te geven. Als het publiek weet dat jij expert bent of veel ervaring hebt met het onderwerp dan zullen ze je eerder geloven. Bij producten kun je geloofwaardigheid creëren door mensen uit het publiek zelf te laten ervaren hoe het werkt. Je kunt ook gebruikers vragen hun ervaring met het product te delen.

5. Met gevoel
De staat van de spreker bepaalt de staat van het publiek. Als de spreker iets voelt bij het onderwerp dan zal het publiek dit ook voelen. Vertel waarom je bevlogen bent over het onderwerp, wat je raakt en hoe het publiek kan helpen. Emoties zijn een sterke drijfveer. Dat is de reden waarom Coca Cola adverteert met campagnes over Happiness en share a Coke. Door universele basisbehoefte te koppelen aan het merk, hopen ze dat mensen een positieve associatie met dit merk hebben.

6. Met een verhaal
Verhalen komen als beelden binnen in je brein. Daarom zijn ze vaak makkelijker om te onthouden voor het publiek en voor de spreker. In mijn artikel ‘de kracht van verhalen in een presentatie’ kun je hier alles over lezen.    

Door bij je volgende presentatie rekening te houden met deze zes plakfactoren, kun je er voor zorgen dat ook jouw boodschap blijft plakken. Mensen zullen zich jouw presentatie jaren later nog steeds herinneren. Op die manier krijgen jouw ideeën de aandacht die ze verdienen.

Ontwikkel jezelf
Als je behoefte hebt aan hulp bij presenteren, neem dan gerust contact met mij op. Sommige mensen denken dat presenteren iets is dat je zomaar moet kunnen. Ze denken dat het  zwak is als je daar hulp bij nodig hebt. Het tegendeel is waar. Het is juist erg krachtig om hulp in te schakelen om jezelf uit te dagen en jezelf te verbeteren. Mijn presentatie trainingen en presentatie coaching leveren direct zichtbaar resultaat op. Je hebt daar een leven lang plezier van.  



0 Comments

Kan iedereen leren presenteren?

15/9/2014

0 Comments

 
Foto
Deze vraag krijg ik regelmatig van mensen die weten dat ik professionals help om met meer overtuiging en plezier te leren presenteren. Om heel eerlijk te zijn, vind ik het een moeilijke vraag. Ik heb namelijk nog niet iedereen geholpen:-). Het goede nieuws is dat ik tot nu toe nog niemand ben tegengekomen die ik niet heb kunnen helpen.


De positieve vs de negatieve presentatie spiraal

Natuurlijk zijn er mensen die van nature meer presentatietalent hebben dan anderen. Deze  mensen zullen eerder positieve ervaringen met presenteren opdoen. Ze gaan daardoor vaker presenteren. Dit heeft tot gevolg dat ze er beter in worden en dat ze het daardoor leuker gaan vinden (positieve spiraal).

De mensen die er minder talent voor denken te hebben, gaan het eerder vermijden. Daardoor zullen ze alleen maar meer spanning voor presenteren opbouwen (negatieve spiraal). Als we niet oppassen zouden we er hierdoor echt in kunnen gaan geloven dat deze mensen geen talent voor presenteren hebben.

Ontzettend veel talent voor presenteren
In mijn presentatietrainingen en presentatiecoaching heb ik dan ook regelmatig te maken met mensen met ontzettend veel talent voor presenteren. Het probleem is alleen dat ze dit niet van zichzelf weten, waardoor ze in de negatieve spiraal terecht gekomen zijn. Ze zien hun talent niet en richten hun aandacht vooral op wat ze niet goed doen. Vaak proberen ze de talenten van een ander, waarvan ze denken dat die goed presenteert, aan te leren. Daarmee maken ze het voor zichzelf én het publiek niet leuker.

Eigen presentatiestijl ontwikkelen
Herken je dit? Dan kan het je helpen om je eerst bewust te worden van je eigen presentatietalenten. Vervolgens ga je stap voor stap ervaren wat er gebeurt als je deze in gaat zetten. Door vooral gebruik te maken van je eigen unieke talenten, kan je het verschil maken. Door de dingen die je minder goed kunt te accepteren en er misschien (als dit bij jouw stijl past) zelfs grappen over te maken, zal je er minder angst voor hebben. Op deze manier ontstaat er meer overtuiging en plezier.

De Nieuw-Zeelandse schrijfster Katherine Mansfield zei hierover: ‘Als we niet meer te zwaar tillen aan onze gebreken dan hebben we er ook geen angst meer voor. Het is ontzettend belangrijk om te leren om onszelf te lachen’.   

Zolang ik het tegendeel nog niet ervaren heb, wil ik de vraag ‘kan iedereen leren presenteren?’ dan ook met ‘ja’ beantwoorden.  


0 Comments

Interview met Timon Visser van Effectory over Professioneel Presenteren

18/8/2014

0 Comments

 

'Wat ik geleerd heb is, veel bewuster met het publiek omgaan'

Foto
Als presentatietrainer en presentatiecoach ben ik erg nieuwsgierig naar de ervaringen van professionals die bovengemiddeld veel presenteren. Volgens mij kunnen we hier veel van leren.

Dit keer deelt Timon Visser zijn presentatie-ervaringen. Hij is consultant medewerkersonderzoek bij Effectory. Op mijn vraag wat Effectory precies doet, vertelt Timon dat ze feedback van medewerkers of klanten teruggeven aan organisaties. Dit doen ze door medewerkers- of klantonderzoeken af te nemen en deze informatie zo goed mogelijk terug te koppelen. Door in te spelen op deze feedback kunnen organisaties verbeteren en hun doelstellingen bereiken. Het terugkoppelen gebeurt meestal door middel van een presentatie aan de top van een organisatie.

Timon geeft jaarlijks ongeveer 80 van deze presentaties. Hij is energiek, gepassioneerd en heeft een goed gevoel voor humor. Deze talenten zorgen ervoor dat hij goed kan laveren tussen serieus zijn en lichtheid.

Timon aan het woord:

Wat vind je het leukst aan je werk?

Voor groepen staan waarbij ik het publiek echt kan raken. Ik wil inzicht geven en mensen helpen om op een andere manier naar hun eigen organisatie te kijken. Als ik na een presentatie het gevoel heb dat mijn verhaal impact heeft, dan zit ik juichend in de auto terug.

Ben je altijd goed geweest in presenteren?

Aan de ene kant ben ik best een schijterd. Ik vind presenteren nog steeds spannend, maar wel minder dan vroeger. Dit komt omdat ik het nu veel doe en merk dat het goed gaat. Vroeger moest ik wel eens wat presenteren op mijn studie of mijn vereniging, maar verder deed ik het niet zoveel. Ergens had ik altijd wel het gevoel dat ik het kan, maar pas toen ik het regelmatig ging doen, zag ik dat dit ook echt zo is.

Welke talenten helpen je bij het presenteren?

Ik kan snel denken. Bij vragen heb ik 9 van de 10 keer een bevredigend antwoord. Mijn humor zorgt voor een goede sfeer. Ik ben gepassioneerd en serieus maar kan de spanning ook goed doorbreken met een grap op het moment dat dit nodig is. Mensen geven mij terug dat ik een prettige stem heb om naar te luisteren. Ik praat vlot maar wel duidelijk. Doordat ik energiek ben kan ik over het algemeen mensen boeien. Omdat ik zoveel bedrijven zie kan ik veel gebruik maken van anekdotes en voorbeelden. Dit is zeker een meerwaarde voor mijn presentaties.    

Wat doe jij om met spanning om te kunnen gaan?

Als ik spanning voel doe ik ademhalingsoefeningen. Ik ga dan bewust even rustig in en uit ademen. Dit helpt mij om te ontspannen. Verder helpt het mij om mezelf goed voor te bereiden. Dit geeft vertrouwen. Ik gebruik overzichtelijke slides, omdat ik cijfers moet presenteren. Dan maak ik mijn verhaal in mijn hoofd en bedenk wat ik waar ga vertellen. Mijn gedachten schrijf ik bij de betreffende uitgeprinte slides. Ik schrijf verder niets uit. Bij gedachten kun je denken aan, ‘veiligheid in het team’. Dat is voor mij voldoende om mijn verhaal te kunnen vertellen. Ook helpt het dat er vaste stukken, die ik goed ken, in mijn presentaties zitten. Dit geeft mij houvast.  

'Als ik na een presentatie het gevoel heb dat mijn verhaal impact heeft, dan zit ik juichend in de auto terug'

Ik hou de uitgeprinte slides met aantekeningen altijd bij mij tijdens de presentatie, maar kijk er eigenlijk nooit op. Soms kijk ik achteraf terug in de slides en zie ik dat ik drie of vier dingen helemaal niet genoemd heb. Maar dat maakt helemaal niet uit. Er is namelijk niemand in het publiek die dit weet.  

Om met de spanning om te  kunnen gaan, helpt het mij om ruim op tijd aanwezig te zijn. Het publiek komt dan pas binnen als ik er helemaal klaar voor ben. Dit kan niet altijd want soms ben ik ook een onderdeel van een vergadering. Dan kom ik binnen en zit iedereen mij direct aan te kijken. Dit is wel eens overweldigend. Vroeger ging ik dan gelijk beginnen. Nu neem ik eerst rustig mijn tijd om te zorgen dat alles werkt en pas dan ben ik er en ga ik van start. 

Merk je dat de spanning minder wordt?

Ik doe dit nu 3 jaar en de spanning wordt inderdaad steeds minder. Maar soms kan het toch opeens weer spannend zijn, bijvoorbeeld laatst stond ik in een grote donkere zaal, waar het licht op mij stond en ik een microfoon moest gebruiken omdat de zaal behoorlijk vol zat. Dan voel ik in het begin wel weer spanning, maar dat gaat na de start vrij snel weg. Ik moet mezelf daar dan wel weer even overheen zetten. 

Als de sfeer goed is dan gaat het direct lekker. Ik heb zelfs momenten gehad waarin ik mij zorgen maakte dat ik eigenlijk niet meer zenuwachtig was. Ik twijfelde dan of ik het wel goed deed. Ik heb de spanning namelijk ook nodig. Ik sta dan ‘aan’. Al mijn zintuigen staan dan op scherp. Dit helpt mij om impact te hebben.

Wat zijn belangrijke dingen die je geleerd hebt?

Wat ik geleerd heb is, veel bewuster met het publiek omgaan. In het begin was ik vooral gericht op de presentatie zelf. Nu begin ik direct met het stellen van vragen aan mijn publiek. Ik nodig daarmee mensen uit tot interactie. Ik zeg bijvoorbeeld: “Als ik iets zeg waar je het niet mee eens bent zeg het dan”. Hoe meer interactie hoe meer impact ik heb. Omdat ze er dan zelf over na gaan denken en omdat ik er op in kan spelen. De kwaliteit van de hele presentatie gaat omhoog. Hoe meer input uit de zaal hoe ontspannener ik word. Als ik een gesprek krijg, ontstaat er verbinding en kan ik nog beter toelichten waar het omgaat. Als dat het geval is, is de spanning ook helemaal weg. Dan gaat het lekker.  

'Ik heb de spanning namelijk ook nodig. Ik sta dan ‘aan’. Al mijn zintuigen staan dan op scherp'

In het begin ben ik best wel eens de mist in gegaan door te stellig te zijn. Zo van: ‘Dit hebben jullie niet goed gedaan’. Nu gebruik ik eerder zinnen als: ‘Je merkt dat er hier ruimte is om te verbeteren’. Stelligheid kan weerstand oproepen. Neutraal dingen benoemen werkt soms beter. Wat overigens niet wil zeggen dat ik nooit meer stellig ben. Soms moet de knuppel in het hoenderhok en dient het de organisatie om juist wel stellig te zijn. Ik voel dit nu veel beter aan.   

Wat is het doel van jouw presentaties?

Het is mijn doel om zoveel mogelijk impact te hebben. Bij Effectory richten we ons nu vooral op informeren en overtuigen als presentatiedoelen. Activeren als hoofddoel van onze presentaties is iets waar we ons de komende tijd meer op willen gaan richten. We willen nog een stapje verder gaan. We willen de vervolgstappen concreet maken. Het moet niet alleen een goed verhaal zijn, maar een goed verhaal met impact. Wat gaan jullie als directie nu doen? Wat zijn de stappen die jullie kunnen gaan zetten?

Chris Andersen, de drijvende kracht achter de wereldberoemde TED talks, vertelt in zijn eigen TED talk ‘What makes a great talk great’ dat sprekers zoveel mogelijk zichzelf moeten zijn. De spreker moet het verhaal vertellen zoals hij het aan zijn broer of zus zou vertellen. In hoeverre heb jij het gevoel dat je, jezelf kan zijn op het podium?

Collega’s geven mij vaak terug dat ik mezelf ben op het podium. Dit lukt vooral als ik mij comfortabel voel. Natuurlijk zijn er ook momenten waarop dit moeilijker is. Ik ga altijd voor een goede sfeer in een sessie. Dit is iets dat ik in mijn privéleven ook doe. 

'Wat ik geleerd heb is, veel bewuster met het publiek omgaan'

Hoe meer je iets uit jezelf vertelt hoe oprechter het overkomt. Je ziet vrij snel of iets echt is of niet. Ik geloof heel erg in intentie. Als je intentie goed is vertel je het eerder vanuit jezelf. En als je intentie is om iets bij te dragen dan komt het ook echt uit jezelf. Soms zijn er directeuren die zeggen, ‘bedankt voor de feedback’, maar je voelt gewoon dat het niet waar is. Het is leeg. Daar prikt de luisteraar ook doorheen.

Als je vanuit een goede intentie vertelt, kom je dichterbij jezelf. Automatisch heb je dan de juiste intonatie en non-verbale communicatie.

Heb jij nog tips of inzichten die kunnen helpen om met meer ontspanning en plezier te presenteren?

1. Bedenk dat iedereen het spannend vindt. Je mag ook gerust benoemen dat jij het spannend vindt. Dit kan helpen om de spanning te doorbreken. Iedereen herkent dit. Zeg gewoon: “Dit doe ik niet zo vaak. Het is voor mij best wel spannend, maar ik ga het toch doen”.

2. Presenteer dingen waar je passie voor hebt. Vrijwel iedereen vindt het leuk om iets te vertellen waar je bevlogen over bent.

'Hoe meer interactie hoe meer impact ik heb'

3. Je denkt altijd dat mensen hele moeilijke vragen gaan stellen. Dit is meestal niet zo. Als je iets vertelt over een onderwerp waar je veel vanaf weet of waar je passie voor hebt dan weet je vaak 100 keer meer dan de mensen uit het publiek. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Bovendien is het helemaal niet erg als je het antwoord niet weet. Je kunt prima zeggen: ‘Ik kom daar aan het eind van de presentatie bij je op terug’ of ‘dat zoek ik later voor je uit’.

4. You can’t please them all. Dit zeg ik altijd tegen mezelf. Dit helpt mij enorm. Op het begin vond ik dit overigens moeilijker dan nu. Dit komt omdat ik nu weet dat ik het over het algemeen goed doe.   

5. Je denkt vaak dat iedereen in de zaal daar zit om jou te beoordelen, maar dat is helemaal niet zo. De mensen die binnenkomen hebben vaak van alles aan hun hoofd. Ze komen bijvoorbeeld net uit een stressvolle situatie, uit een andere vergadering, hebben trek of moeten nog boodschappen doen. Je maakt jezelf vaak groter en belangrijker dan je bent.

6. Ga meters maken. Probeer dingen uit en kom er achter wat wel en niet werkt. Je mag dus ook fouten maken. Hier leer je namelijk ontzettend veel van. Als je krampachtig probeert het altijd goed te doen, kom je niet verder.

Wat zou je zelf nog willen verbeteren aan je presentaties?

1. Neutraal en met de goede intentie lastige boodschappen brengen in politieke organisaties. Ik wil de boodschap brengen zonder dat ze het als een aanval zien. Een collega van mij is hier heel goed in. Hij houdt het heel neutraal en kiest heel bewust zijn woorden. In plaatst van, ‘dit kan je nog verbeteren’ zegt hij, ‘hier zie je iets gebeuren’.

2. Ik zou mijn non-verbale communicatie nog functioneler willen inzetten. Daar zou ik graag eens feedback op krijgen.

'You can’t please them all'

3. Om nog meer impact te hebben, wil ik als presentatiedoel mijn publiek nog meer activeren.    

4. Ik zou meer kwetsbaarheid willen laten zien voor groepen. Dit doe ik nu soms al eens door voorbeelden uit mijn eigen leven te gebruiken.  

5. Het is mijn valkuil om te veel aan het woord te zijn en te weinig vragen te stellen. Daarom wil ik nog verder werken aan mijn balans tussen leiding nemen als presentator en informatie uit het publiek halen.

Timon bedankt voor je openhartigheid. Ik heb er alle vertrouwen in dat de kennis die jij gedeeld hebt, anderen kan helpen om met meer ontspanning en plezier te presenteren. 

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit interview? Je kunt ze hieronder stellen. Ook voor een artikel geldt namelijk hoe meer interactie hoe meer impact.


0 Comments

Hoe begin je een presentatie?

12/5/2014

1 Comment

 
Het gaat razend snel. De mensen in de zaal vormen zich binnen tientallen seconden een beeld van jou. Dit beeld bepaalt voor een belangrijk deel of ze wel of niet open staan voor je verhaal. Is deze eerste indruk negatief dan kost het veel moeite om deze mensen alsnog voor je te winnen.

Geen stress! Het werkt gelukkig ook andersom. Als de eerste indruk positief is, dan staat je publiek open voor je verhaal. Zorg er daarom voor dat je goed begint. 

Durf te kijken
Ga voor de groep staan en durf de eerste seconden rustig naar de mensen in de zaal te kijken. Dit is in het begin erg moeilijk. Sommige mensen gaan zelfs al op hun weg naar het podium praten. Je hebt namelijk het gevoel dat je direct moet beginnen. Dat je publiek het raar vindt als jij daar gaat staan en nog niks zegt. In werkelijkheid doe je zowel jezelf als je publiek een groot plezier door eerst even rustig te gaan staan.

Voor de mensen in de zaal is het prettig omdat ze vaak nog met andere dingen bezig zijn. Ze hebben de tijd nodig om hun aandacht op jou te richten.

Voor jezelf is het prettig om te wennen aan je positie op het podium. Door de tijd te nemen, kun je het eerste overweldigende gevoel van een volle zaal vast verwerken.

Trap niet in de valkuil om de blikken uit de zaal te willen ontwijken. Om je boodschap over te brengen moet je juist contact maken met je publiek. Mochten ze na 5 tot 10 seconden stilte van jouw kant nog niet stil worden, vraag dan vriendelijk of iedereen je kan je verstaan. Na een bevestigend antwoord begin je jouw presentatie.

De ijsbreker
Nu je de volledige aandacht van je publiek hebt, begin je met de ijsbreker. Dit is iets dat je publiek nieuwsgierig maakt, waar ze enthousiast van worden of waar ze over na moeten denken. Kies voor een ijsbreker die bij jou en je publiek past en zorg voor een link met het onderwerp van je presentatie. Kijk maar eens goed naar de start van TED talks. TED sprekers beginnen meestal met een ijsbreker. Hieronder zie je drie voorbeelden.

Kelly McGonigal gebruikt een simpele vraag waar iedereen in het publiek antwoord op kan geven door het opsteken van de hand. Hiermee maakt ze het publiek actief. Doordat iedereen (inclusief zijzelf) een bekentenis doet, ontstaat er verbinding. Bekijk de presentatie tot 1:20 voor de ijsbreker.
Elizabeth Gilbert laat in de eerste 50 seconden van haar TED talk zien hoe je gebruik kunt maken van een anekdote als ijsbreker.
De ijsbreker van Simon Sinek blijft ook erg sterk. Hij stelt retorische vragen waardoor je nieuwsgierig wordt naar wat er komen gaat. Bekijk de presentatie tot 1:22 voor de ijsbreker.
Maak bij je eerst komende presentatie gebruik van een goed begin en je zult het publiek direct voor je winnen. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan gerust contact op voor presentatie coaching of een van mijn presentatie trainingen.  

1 Comment

Workshop Presenteren

15/4/2014

0 Comments

 
Afgelopen zaterdag gaf ik voor 4YoungPeople de workshop indrukwekkend presenteren voor alumni van De Nationale Denktank. Dit is een netwerk van hoog opgeleide mensen die zich blijvend met elkaar inzetten voor maatschappelijke verbetering. Kortom bevlogen mensen die al veel workshops en trainingen over presenteren gedaan hebben.

Jezelf durven zijn op het podium
Op de vraag: “Wie durft er echt zichzelf te zijn tijdens het geven van een presentatie?” gingen er slechts een paar handen de lucht in. Jezelf zijn tijdens een presentatie is dan ook een stuk lastiger dan het lijkt. Tijdens een presentatie willen we namelijk vooral laten zien hoe goed en perfect we zijn. Daarom is er minder ruimte voor onze zwaktes en het maken van fouten. Eigenlijk zijn we ontzettend bang dat deze zwaktes op het podium zichtbaar worden.

Foto
Onbewuste strategieën 
Dit zorgt voor spanning. Om ervoor te zorgen dat het publiek deze spanning niet ziet, ontwikkelen we vaak onbewust strategieën die de aandacht van ons afleiden. Je maakt jezelf bijvoorbeeld klein en gaat zachtjes praten. Een ander voorbeeld is het gebruik van twijfelende en afzwakkende taal (ik zou jullie kort even iets willen vertellen over…). De meest voorkomende is jezelf verbergen achter Power Point. Met het scherm in het midden en jij aan de zijkant, hoop je de aandacht zo veel mogelijk te verleggen naar het scherm.

Denken loslaten
Voor de meeste Denktankers was dit wel herkenbaar. Tijd dus om te oefenen om deze strategieën los te laten en juist contact te maken met het publiek. Dit hebben we gedaan door op een improviserende manier te presenteren. Op deze manier konden ze zelf ervaren hoe het is om het denken en daarmee de angst om fouten te maken los te laten.

Het resultaat:
11 indrukwekkende presentaties. Waarom waren ze indrukwekkend?

Omdat de Denktankers zichzelf durfde te laten zien. Daarbij durfde ze ook nog eens zichzelf te zijn. Ze vertelde over wat hun raakt in de wereld, waar ze bevlogen over zijn, hoe ze hun talenten inzetten om hun positieve bijdrage te leveren, waar ze blij en enthousiast maar ook waar ze boos en verdrietig van worden.

Ze kwamen tot het inzicht dat niemand perfect is en dat niemand dit dus van ze verwacht. Dit bleek een uitstekende basis voor het geven van een indrukwekkende presentatie.

Ik wil alle deelnemers van de workshop presenteren een groot compliment geven. Het was een inspirerende middag.    

Is jouw organisatie ook opzoek naar een workshop presenteren? Neem dan gerust contact op.

0 Comments

Durf jij te presenteren?

18/3/2014

0 Comments

 
Veel mensen gaan het geven van een presentatie liever uit de weg. Het is veel te spannend en je loopt het risico dat je iets fout doet. Hierdoor zouden anderen je negatief kunnen beoordelen. Misschien wel met rampzalige gevolgen. Bovendien heb je er helemaal geen talent voor. Wie ben jij nou om iets voor een groep te vertellen?

Herkenbaar? Dan is het goed dat je nu dit artikel over presenteren leest.
Zwart wit gezien heb je twee keuzes als het gaat om presenteren:

1.       Je gaat het vermijden
2.       Je gaat het doen

Door te kiezen voor optie 1 zal je in eerste instantie een prettig gevoel hebben omdat de spanning direct weg is. Vermijding is de meest effectieve manier om direct van de spanning af te zijn. Maar vrij snel daarna voelt het zwak. Diep van binnen weet je dat je wegloopt voor iets dat eigenlijk bij je werk hoort. Hierdoor daalt je zelfvertrouwen en ga je jezelf steeds kleiner maken dan je bent. Het kan ook dat je juist gaat compenseren door op verkeerde momenten hoog van de toren te blazen. Hierdoor zou je oorspronkelijke angst voor een negatieve beoordeling wel eens werkelijkheid kunnen worden. 

Foto

Door te kiezen voor optie 2 zal je op de kortere termijn spanning ervaren. Maar nadat je de presentatie gegeven hebt, ervaar je voldoening omdat je sterker bent geweest dan de spanning. Je hebt het overwonnen. Je bent trots op jezelf waardoor je zelfvertrouwen toeneemt.  

Dit is ook het geval als het nog niet perfect ging. Meestal ben jij namelijk de enige die het erg vindt dat er fouten in je presentatie zaten. Sterker nog, deze fouten zorgen ervoor dat mensen zich met je kunnen identificeren. Perfectie staat veel te ver af van de dagelijkse werkelijkheid. Het schept afstand waardoor er minder verbinding is en verbinding is de basis voor een succesvolle presentatie.

Door de positieve ervaring van het doen, ga je steeds vaker presenteren. Hierdoor word je er beter in en krijg je er meer plezier in. Je bent op een positieve manier zichtbaar en anderen gaan je positiever beoordelen. Het is dus essentieel dat je vanaf nu zoveel mogelijk gaat presenteren.

Daarbij is het zeker in het begin belangrijk om te oefenen in een veilige omgeving. Presentatiecoaching, de training ontspannen presenteren en de presentatie Try-out zijn daar zeer geschikt voor. Stel jezelf uitdagende maar haalbare doelen. Kies het tempo dat bij jou past.

Tot slot is het goed om te beseffen dat presenteren niet iets is dat je in één dag leert. Het is een reis. Ook deze reis begint met de eerste stap. Bovendien zit de voldoening in de reis en niet in het behalen van de eindbestemming.

Ik wens je een goede, veilige en vooral plezierige reis.

0 Comments

Ontspannen presenteren is veiligheid creëren

21/2/2014

0 Comments

 
Het creëren van een veilige omgeving kan enorm helpen bij het geven van een ontspannen presentatie. Dit komt doordat het jou helpt om op een positieve manier met de spanning, die bij presenteren hoort, om te kunnen gaan. Daarnaast zorgt het ervoor dat jouw publiek open staat voor de boodschap die jij over wilt brengen.  

Foto
Dit zijn vier tips die je kunnen helpen bij het creëren van zo’n veilige omgeving.

1.       De setting
Het begint met de setting. In een kleine, gezellige setting is het makkelijker om contact en dus veiligheid te creëren dan in een grote afstandelijke zaal waarin de eerste rijen leeg zijn. Als je invloed hebt op de setting, maak daar dan gebruik van. Nodig in ieder geval mensen uit om vooraan te komen zitten.

2.       Vooraf contact maken
Een professionele spreker die meer dan 200 lezingen per jaar geeft, vertelde mij dat hij elke keer weer spanning voelt voor een presentatie. Hij denkt dan dat het publiek erop uit is om hem onderuit te halen. Om met deze spanning om te gaan, heeft hij een strategie bedacht. Hij maakt voordat hij gaat presenteren alvast contact met een aantal mensen. In deze gesprekken komt hij er dan achter dat zijn publiek hem helemaal niet onderuit wil halen. Ze zijn juist gekomen omdat ze enorm veel interesse hebben in het onderwerp waar hij over spreekt. Dit maakt het voor hem veilig en ontspannen.

3.       Authenticiteit
Er ontstaat pas echt contact als je jezelf durft te zijn op het podium. Gebruik je talenten en durf te lachen om je gebreken. Niemand is perfect. Mensen identificeren zich met mensen en niet met robots.

4.       Stimuleer interactie
Waardeer mensen die een vraag stellen. Ook als de vraag betrekking heeft op iets dat jij al eerder besproken hebt. Door vragenstellers op een aangename manier te behandelen, zien anderen dat het veilig is om vragen te stellen.

Ik wil je uitnodigen om te gaan oefenen met het toepassen van één of meer van deze tips. Op deze manier kun je zelf ervaren wat het oplevert als je een veilige omgeving weet te creëren.  

0 Comments

Inspiratie

6/2/2014

0 Comments

 
"There are two kinds of speakers those that are nervous and those that are liars"
- Mark Twain -

Tot welke groep behoor jij?

0 Comments

De kracht van verhalen in een presentatie

8/1/2014

0 Comments

 
In dit artikel leer je hoe ‘verhalen vertellen’ jouw toekomstige presentaties sterk kan verbeteren. Het vertellen van verhalen zorgt namelijk voor spectaculair betere presentaties omdat het ontspanning en structuur geeft.

Om dit doel te bereiken, maak ik gebruik van de schitterende TED talk van Boyd Varty. In zijn TED talk met de titel ‘Wat ik van Nelson Mandela heb geleerd’, maakt hij gebruik van twee verhalen om zijn kernboodschap over onderlinge verbondenheid kracht bij te zetten.

Bekijk de TED Talk. Het duurt 13 minuten (exclusief nabespreking) en is zeer de tijd waard. 


Structuur in je presentatie

Veel  van de mensen die ik help om met meer ontspanning en plezier te presenteren geven aan dat ze bang zijn om een black-out te krijgen. Ze zien het al helemaal voor zich, sta je daar met een mond vol tanden. Een duidelijke en vooral eenvoudige structuur kan dan helpen. Het geeft de zekerheid dat je hier altijd op terug kunt vallen en dát geeft vertrouwen.  

Het gebruik van verhalen kan daarbij helpen. Zo zijn de verhalen over Solly Mhlongo en de olifant Elvis voor Boyd Varty twee belangrijke pijlers in zijn presentatie. Deze verhalen heeft hij al zo vaak verteld dat hij ze bovendien met veel ontspanning en plezier kan vertellen.


Ontspanning door beeldend presenteren

Valt je verder op dat Boyd zijn verhaal niet alleen vertelt? Hij beeldt het ook uit. Hierdoor neemt hij ons mee. We zien die olifant echt lopen. Dit is prettig voor het publiek, maar zeker ook voor jou als spreker. Veel sprekers zijn door de spanning vooral bezig met overleven, ze willen vooral geen fouten maken. Door je helemaal in te leven in het verhaal en dit uit te beelden, word je er één mee. Hierdoor kom je los van het denken en ontstaat er plezier. In mijn presentatietrainingen zie ik dat dit spectaculaire resultaten op kan leveren. Als je goed kijkt en luistert kun je dit ook zien bij Boyd. Ook bij hem zie je meer ontspanning in de stukken waarin hij een verhaal vertelt.  

Ga dit bij je volgende presentatie eens uitproberen en laat mij gerust weten hoe het voor jou werkt.

0 Comments
<<Previous
Forward>>

    Camiel Bernaards

    Bevlogen presentatie trainer. Helpt professionals met meer vertrouwen en overtuiging presenteren.

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.